Grekom zawdzięczamy tak wiele, że nawet nie śmiem zabrać się do wymieniania owych dóbr. W tym miejscu pragnę jednak podziękować za tzatziki. Bez nich nie byłoby tak zielono…

  • 500 ml naturalnego jogurtu (najlepiej typu greckiego)
  • 1 średni zielony ogórek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeży koper
  • do dekoracji, listki mięty
Ogórek obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z nasion. Następnie ścieramy go na tarce z dużymi otworami. Teraz łączymy go z ogórkiem, dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwę, ocet i pokrojony drobno koperek. Przyprawiamy solą i odrobiną i pieprzu i pozwalamy tzatzikom schłodzić się w lodówce. Podajemy jako dodatek do innych dań, dip do warzyw lub pieczywa. Najlepiej wygląda przybrany listkami mięty. Smacznego!
Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny raz, dwa poproszę…

Photo by Iza