Ciasto na pierożki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 7 dkg drożdży
  • 5 łyżek mleka
Mleko (ciepłe) łączymy z drożdżami i cukrem i zostawiamy na 15 minut. Uwaga, naczynie powinno być duże, bo zaczyn znacznie powiększy swoją objętość. Po wyznaczonym czasie łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami i ugniatamy gładkie ciasto. Gdy ciasto łatwo będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby można je delikatnie podsypać mąką) odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około pół godziny. W tym czasie możemy przygotować farsz…
Farsz:
  • około 200 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • około 400 g białego twarogu
  • 4 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Gdy ciasto nam pięknie rośnie zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia. Kaszę gryczaną w tym czasie gotujemy wg przepisu na opakowaniu (warto zadbać o jakość kaszy, najlepiej kupując ekologiczną). Przygotowujemy miskę i mieszamy w niej ugotowaną kaszę, twaróg oraz zeszkloną, przestudzoną nieco cebulę z czosnkiem. Na koniec przyprawiamy do smaku. Teraz robimy pierożki.

Ciasto, pięknie wyrośnięte, dość cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub czystym blacie. Wykrawamy z niego dość duże krążki (nasze miały około 10 cm średnicy). Na każdy nakładamy jak największą ilośc farszu (oczywiście tak aby nie pękało), zlepiamy brzegi i układamy na papier do pieczenia na blaszkach. Pierożki przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 20 minut.

Można jej spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno (doskonałe na drugie śniadanie). My serwowałyśmy pierożki z naszym ulubionym sosem do pierogów.

Sos do pierogów i pielmieni:

  • szklanka kwaśnej śmietany (około 250 ml)
  • łyżka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Razem? Pierogi!

Photo by Iza