Jednym z większych sukcesów RazemSmaczniej jest niegasnący zapał siedmioletniego Tymoteusza do gotowania. Tymek jest też wielkim smakoszem co na pewno zapał ten podsyca. Na zajęciach kulinarnych w szkole opracował z przyjaciółką recepturę na ulubioną swoją sałatkę i zdarza mu się dość często ją popełniać. Oczywiście samodzielnie. Zażądał ode mnie umieszczenia przepisu na naszym portalu co niniejszym czynię.

  • 4 jaja (najlepiej „zerówki”)
  • puszka kukurydzy
  • 150 g sera
  • 2 łyżki majonezu
  • odrobina soli
  • szczypiorek (ewentualnie)

Jaja należy ugotować na twardo i ostudzić. Następnie obrać dokładnie ze skorupek i bardzo drobno pokroić (Tymek najczęściej używa „jajcarki” – takiej maszynki do rozdrabniania jaj). Drobniutkie kawałki jajek wrzucamy do miski i dodajemy odsączoną kukurydzę. Ser żółty ścieramy na drobniutkiej tarce (Tymek uważa, że to bardzo ważne aby użyć drobnej tarki). Starty ser dodajemy do pozostałych składników i łączymy z odrobiną soli i majonezem. Teraz należy składniki dokładnie wymieszać. Tymek robi to dłuuuugo i dokładnie. Na koniec można sałatkę udekorować szczypiorkiem.

Tymek życzy smacznego i zachęca dzieciaki do robienia i jedzenia sałatki. Bo jest pyszna!

Photo by Iza