• 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 limonki
  • 3oo ml oliwy z oliwek
W miseczce rozbijamy jajko, dodajemy cukier, sól, kurkumę oraz sok z limonki. Wszystko ubijamy na pianę. Stopniowo, bardzo powoli, cieniutkim strumieniem dodajemy  oliwę. pamiętamy aby cały czas ubijać, aż zmieni kolor na żółtawy i stanie się  gęsty. Na koniec dodajmy świeżo zmielony pieprz. Sos jest doskonały jako dodatek do kanapek, sałat oraz dań głównych. Można dość długo przechowywać go w lodówce i wykorzystywać jako dodatek w miarę potrzeb.
Smacznego!
Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Śniadanko pisane na dwie.
Photo by Iza