• puszka cieciorki
  • 4 łyżki sezamu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • ewentualnie trochę przegotowanej wody

Sezam prażymy na suchej patelni uważając aby go nie spalić. Podprażony sezam miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy cieciorkę, sok z cytryny, pokrojony dość grubo czosnek, oliwę i szczyptę soli i ponownie, dokładnie miksujemy. Gdyby pasta okazała się zbyt gęsta możemy dodać odrobinę przegotowanej, ciepłej wody. Podajemy jako dodatek do dań (mięsnych i bezmięsnych), pastę do pieczywa lub dip.

Życzymy smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Śniadanko pisane na dwie Urodziny, raz dwa, poproszę…

Photo by Iza