• 1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 4 jajka
  • dwa serki śmietankowe (po około 140 g każdy)
  • około 3 łyżeczki chrzanu
  • 300 g łososia wędzonego w plastrach

W rondelku lub niedużym garnku, na maśle podsmażamy szpinak (odsączony na sitku) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie studzimy, a po wystudzenu dodajemy do szpinaku żółtka oraz mąkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Tak powstałe, puszyste ciasto szpinakowe wylewamy na wyłożoną papierem do pieczena dużą blachę z piekarnika i pieczemy 15 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu placek razem z papierem wykładamy na wilgotną ściereczkę, wtedy mamy pewność, że ciasto ładnie nam odejdzie od papieru. Czekamy aż wystygnie. Przestygnięty placek smarujemy serkami wymieszanymi z chrzanem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Ciasto zwijamy  jak roladę, a następnie zawijamy w folię do żywności, wkładamy do lodówki i czekamy co najmniej 3-4 godziny. Oczywiście najlepiej zrobić to wieczorem, wtedy mamy pewność, że rolada po pokrojeniu na plasterki nie rozwinie nam się na talerzu.

Jest to niezwykle smaczna i ciesząca oko przekąska (dziekuję Daga za pomysł), do dekoracji wystarczy cytryna, która przyda się również do postawienia kropki nad tym cudem.
Smacznego życzymy!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Wielkanocne refleksje i oczywiście życzenia.

Photo by Iza