• opakowanie sera Feta (około 270 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • zielona papryka
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 10 g żelatyny

Żelatynę moczymy w połowie filiżanki wody. Kiedy żelatyna sie moczy, w blenderze miksujemy paprykę, następnie dodajemy fetę i jogurt, i wszystko mieszamy na gładką masę.
Żelatynę podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia, następnie połączyłam z masą serową i posiekanym szczypiorkiem. Całość należało następnie przelać do foremki, najlepiej niedużej, takiej aby masa uypełniła ją po brzegi. Terrina musi swoje odstać . Dajemy jej czas do całkowitego stężenia.

Kto lubi fetę nie zawiedzie się. Fajny pomysł na dodatek do pieczywa, ale wypróbowałam też ją jako składnik sałatek. Można zmieniać kolory Terriny przez dodanie innej papryki (np. czerwonej bądź żółtej). Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Wielkanocne refleksje i oczywiście życzenia.

Photo by Iza