Składniki na 8 bułek:

  • 225 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g drożdży
  • 100 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu pomidorowego

 

Ze wszystkich składników (oprócz pomidorów)wyrabiamy ciasto. Robimy to dokładnie i cierpliwie aż powstanie gładka masa, która będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosypujemy nieco mąki. Zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto dodając stopniowo pomidory, pokrojone wcześniej w drobne paseczki. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni. Pieczemy przez około 15 minut , aż bułki staną się rumiane.

Wspaniała, aromatyczna przekąska i dodatek do dań. Proponujemy podawać z masłem i pastami do pieczywa. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Wielkanocne refleksje i oczywiście życzenia.

Photo by Iza