• około 650 g marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 cm-owy kawałek korzenia imbiru
  • 6 szklanek wody
  • łyżka miodu
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa z oliwek

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w piórka a ziemniaki w kostkę. W rondlu lub garnku o grubym dnie (wypełnionym 3 łyżkami z rozgrzanej uprzednio oliwy z oliwek) smażymy cebulę na złoto. Dodajemy plasterki marchewki, ziemniaki, i pokrojony drobno imbir. Dusimy przez około 15 minut. Następnie wlewamy wodę i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 10 min. Teraz nadchodzi czas na miksowanie. Zdejmujemy zupę z ognia i robimy to (najlepiej „żyrafą” bo wtedy nie musimy jej przelewać) na gładką masę. Wstawiamy zupę z powrotem na gaz i dodajemy miód, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sól i pieprz,. Dajmy potrawie jeszcze 5 minut na małym ogniu i będzie gotowa. Podajemy z natką pietruszki (koniecznie) grzankami lub prażonymi pestkami słonecznika.

Jest cudowna. Smacznego!

Photo by Iza