Składniki na ciasto brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru (można dać mniej)
  • 3 jaja
  • 100 g mąki
Składniki na mase serową:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 500 g sera kremowego
  • 200 g malin, wiśni lub truskawek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. W czasie kiedy czekolada się chłodzi, masło z cukrem ucieramy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę.

W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, kiedy masa jest puszysta dodajemy ser i ucieramy.

Do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej byłką tartą, wlewamy 1/2 masy czekoladowej, na nią masa serowa i ponownie pozostała masa czekoladowa. Należy ją ostrożnie przekładac łyżką i rozprowadzać po masie serowej, ponieważ masa serowa jest rzadsza od czekoladowej i nie jest to taka prosta sprawa :-) Na koniec układamy owoce.

Ciasto pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po upieczeniu studzimy w piekarniku.

P.S. Ciasto jest na blaszkę o wymiarach mniej więcej 20X30 cm, ja piekłam je w tortownicy i też było super. Moje ciasto podczas pieczenia mocno wyrosło, i później opadło, ale tak ma być. Ma być wilgotne. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: „Baby są jakieś inne…”

Photo by Iza