• 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanka mleka
  • 1,5 szklanka wody
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • szczypta soli

Jajka wbijamy do miski, przesiewamy makę, wlewamy mleko, wodę i sól. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15- 20 minut (najlepiej do lodówki). Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników). W przypadku gdy ciasto nie będzie chciało odchodzić od patelni do ciasta dodajemy 2-3 łyżki oliwy lub też wszystkie kolejne placki smażymy na tłuszczu.

Masa serowa:

  • około 1 kg białego sera, może być mielony jak do sernika, a może też być twaróg ( ja lubię wymieszać je pół na pół)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ser mieszamy z cukrem i ekstraktem. Tak przygotowana masą smarujemy usmażone placki i zwijamy w rulony. Smażymy je na złoty kolor. Tym razem miałyśmy ochotę na małą odskocznie od takich tradycyjnych i zrobiłyśmy do nich sos truskawkowo- miętowy. Czyli 500 g mrożonychtruskawek zmiksowanych z garścią mięty. Smacznego!

Photo by Iza

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: „Baby są jakieś inne …”