• 1 puszka tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanka śmietanki 30 procent
  • koperek lub szczypiorek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie łyżka kaparów z zalewy lub garśc groszku konserwowego
Tuńczyka odsączamy i miksujemy.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody, rozpuszczamy i dodajemy stopniowo do masy rybnej, stale mieszając. Dodajemy posiekaną zieleninę i ewentualnie kapary lub groszek.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie delikatnie łyżką miszamy z masą rybną.
Wymieszaną masę wlewamy do formy, najlepiej niedużej, takiej aby masa wypełniła ją po brzegi. Wstawiamy do lodówki i dajemy jej czas do całkowitego stężenia. Smacznego.
Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: „Baby są jakieś inne…”
Photo by Iza