• 4-5 ziemniaków
  • oko ło 500 g ryby (my dałyśmy dorsza)
  • kilka różyczek brokuła
  • garść zielonego groszku (może być mrożony)
  • mały por
  • 250 ml śmietany 18%
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • około 100 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, świeży pieprz
  • koperek lub natka pietruszki

Obrane ziemniaki gotujemy na parze przez około 20 minut, po 10 minutach do garnka dorzucamy różyczki brokuła.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie kroimy w plasterki ugotowane ziemniaki i zalewamy je śmietaną przyprawioną gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Na ziemniaki ciasno układamy rybę, lekko ją solimy i umieszczamy na niej brokuła, posypujemy groszkiem i pokrojonym w plasterki porem. Całość zalewamy jogurtem wymieszanym z jajkiem i przyprawami. Następnie posypujemy żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 minut. Podajemy z pokrojoną cytryną i posypujemy obficie koperkiem bądź natką pietruszki.

Kolejny jednogarnkowiec, sprawdza się przy większych przyjęciach i jest naprawdę smaczny. Warzywa na górze oczywiście możemy dobierać według własnego uznania np. kalafior, marchewka, cukinia, pomidory itp.

Smacznego :-)

Photo by Iza