Od kiedy odkryłam tanie źródło pysznego halloumi nie mogę się powstrzymać. Niemal codzienna przyjemność z nim związana mnie obezwładnia. Rewelacyjnie smakuje z rukolą i pomidorkami koktajlowymi….

  • opakowanie rukoli
  • około 220 g sera halloumi
  • opakowanie kiełków na patelnię (około 200 g kiełków cieciorki, fasoli mung, soczewicy)
  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • łyżka prażonych płatków migdałowych

sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka kremu balsamicznego
  • pół łyżeczki soku malinowego
  • sól i pieprz do smaku

Ser kroimy na plastry i grillujemy (grill, grill elektryczny, patelnia grillowa) z dwóch stron aż do powstania pięknych, złotawych pasów. Na łyżce oliwy smażymy kiełki przez około 5 minut. Pozwalamy im chwilę przestygnąć. Mieszamy rukolę z pokrojonymi na pół pomidorkami. Dodajemy kiełki i grillowany, jeszcze ciepły ser. Składniki na sos mieszamy w zamkniętym słoiku na gładką masę. Polewamy sałatę i posypujemy ją prażonymi płatkami migdałowymi. I gotowe… Danie nie tylko nadaje się na bycie dodatkiem ale też posiłkiem samym w sobie. Pożywne i smakowite.

Smacznego!

Photo by Iza