• 4 średnie buraki
  • opakowanie rukoli
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki siekanej kolendry
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pół limonki
  • łyżeczka kremu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

Buraki myjemy i gotujemy na parze (tak będzie najkorzystniej i najzdrowiej). Ewentualnie w wodzie.Pamiętajmy, że powinny być al dente. Delikatnie je studzimy i obieramy. Następnie staramy się pokroić je na jak najcieńsze plasterki. Na dużym talerzu rozkładamy równomiernie rukolę. Układamy na niej plastry buraków tak aby ładnie wyglądały ale nie przykryły całości sałaty. Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Łączymy 5 łyżek oliwy z sokiem z połowy limonki, łyżeczką kremu balsamicznego, pokrojoną kolendrą i czosnkiem oraz kaparami. Solimy i pieprzymy do smaku. Pozwalamy macerować się mieszance przez około 15 minut. Po tym czasie polewamy carpaccio i posypujemy podsmażonymi pestkami dyni. Dekorujemy liśćmi świeżej kolendry i gotowe. Danie doskonałe jako przystawka… Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: A może byśmy coś zjedli przed wyjściem do kina…

Photo by Adam Bondarowicz