• opakowanie makaronu ryżowego typu wstążki (około 200 g)
  • mango (dojrzałe)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • dymka
  • 2 łyżki marynowanych pędów bambusa
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni (woku) rozgrzewamy 3 łyżki oleju ryżowego. Na nim podsmażamy pokrojony drobno imbir, cebulki z dymki i czosnek. Oczywiście do chwili uzyskania złotego koloru. Teraz czas na pokrojoną w kostkę marchewkę. Pozwalamy jej poddusić się przez około 7 minut a następnie dodajemy mango, również pokrojone w kostkę (dość drobno). Dodajemy sos sojowy i pędy bambusa. Dusimy przez około 5 minut. Na patelnię (wok) wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy olej sezamowy, ponownie mieszając i zdejmujemy z ognia. Na koniec posypujemy  drobno pokrojoną zieloną częścią dymki. Danie gotowe do spożycia podajemy niezwłocznie i zjadamy z apetytem. Jest smaczne i sycące i przede wszystkim, łatwo i szybko się je przygotowuje!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: A może byśmy coś zjedli przed pójściem do kina…

Photo by Adam Bondarowicz