• 250 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • odrobina cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 kajzerka

Z łyżki mąki, drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka robimy rozczyn i zostawiam na 5-10 minut aby zaczął pracować. W misce roztrzepujemy jajko z pozostałym mlekiem, wrzucamy do niego kajzerkę pokrojoną w kostkę, mąkę i lekko wyrośnięty zaczyn. Całość lekko mieszamy w misce, a kiedy składniki się już połączą przekładam na blat i zagniatam. Tak zagniecione ciasto zostawiamy do wyrastania na godzinę by zwiększyło objętość.

Wyrośnięte ciasto na knedliki dzielimy na 2-3 części, formuję z niego wałeczki i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Kiedy knedliki wyrosna wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotuję po ok. 8 minut z każdej strony, potem wyjmujemy i kroimy nitką lub bardzo ostrym nożem.

Knedliczki podawajemy oczywiście z gulaszem piwnym lub z jakimkolwiek innym sosem mięsnym. Knedle można również odgrzać, ale należy to robić na parze , jak również mrozić.

Smacznego.

Zapraszamy do lektury Spotkania Przy Stole: Moja Praga… 

Photo by Lidka