• ok 700 g łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 marchewki (ale nie koniecznie)
  • mała butelka jasnego piwa
  • troszkę mąki do posypania mięsa
  • 2- 3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach (9 ziarenek), 2 listki laurow

Oczyszczone mięsko kroimy w kostkę,posypujemy mąka i obsmażyłam na rozgrzanym oleju w dużym garnku. Kiedy mięso sie lekko zrumieni dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę dusimy razem.Następnie zalewamy wszystko piwem, dorzucamy przyprawy i pokrojoną dosyć drobno marchewkę. Całość dusimy około godziny, mieszamy od czasu do czasu żeby nie przywarło – jeśli płyn za szybko odparowuje można podlać piwem lub wodą. Po tym czasie wrzucamy pokrojony w kostkę chleb i całość dusimy jeszcze aż chleb się rozpadnie. Doprawiamy do smaku.

Gulasz pozostawiamy na przynajmniej kilka godzin aby smaki się dobrze wymieszały. Najlepiej smakuje z Knedlík kynutý houskový :-)

Smacznego.

Zapraszamy do lektury Spotkania Przy Stole: Moja Praga… 

Photo by Lidka