• 750 g ziemniaków
  • 1 ząbek (zmiażdżony) czosnku
  • 250 g śmietany + 50 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 300-400 g filetu ze świeżego łososia
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • około 150 g tartego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Formę do pieczenia, taką około 15-20 cm, smarujemy olejem. Pokrojone ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, obficie gałką muszkatołową i czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie układamy na dużej blaszce. Tak przygotowane ziemniaki zalewamy śmietaną wymieszaną z mlekiem i pieczemy przykryte folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 45 minut.

Po tym czasie na ziemniaki układamy pokrojonego w paski łososia, szpinak oraz doprawiony wg uznania. Na końcu posypujemy tartym serem. Danie pieczemy jeszcze w piekarniku, w temperaturze około 180 C jeszcze przez około 20 minut. Po wyjęciu zapiekanka jest gotowa do spożycia, pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno!

Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: „Piknik” time!!!

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl