Ciasto na roladki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 7 dkg drożdży
  • 5 łyżek mleka
Mleko (ciepłe) łączymy z drożdżami i cukrem i zostawiamy na 15 minut. Uwaga, naczynie powinno być duże, bo zaczyn znacznie powiększy swoją objętość. Po wyznaczonym czasie łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami i ugniatamy gładkie ciasto. Gdy ciasto łatwo będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby można je delikatnie podsypać mąką) odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około pół godziny. W tym czasie możemy przygotować farsz…
Farsz:
  • około 250 g sera ricotta
  • około 125 g twarożku koziego
  • około 200 g sera camembert
  • około 20 sztuk zielonych oliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • liście bazylii i cytrynowej i rozmarynu

Gdy ciasto nam pięknie rośnie zabieramy się za farsz, a właściwie pokrojenie sera i oliwek oraz przygotowanie ziół.

Ciasto, pięknie wyrośnięte, dość cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub czystym blacie w kształt prostokątów o wielkości około 30 x 15 cm. Na środek (zostawiając około 2 cm z jednej strony) nakładamy po kolei: rozsmarowany dokładnie ser ricotta, kawałki twarożku koziego (nakładamy łyżeczką) i kawałki sera camembert. Następnie dodajemy pokrojone na pół oliwki oraz kawałki susznej żurawiny. Całość dekorujemy listkami ziół i zawijamy jak roladę. Roladki układamy na papier do pieczenia na blaszkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Po upieczeniu i chwilowym wystudzeniu kroimy na około 2, 3 cm kawałeczki.

Roladki można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno (doskonałe na drugie śniadanie). My serwowałyśmy je na naszym ulubionym pikniku RazemSmaczniej.

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: „Piknik” time!!!

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl