Miała gospodyni:

  • około 200 g świeżych kurek (takie grzybki)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 małą papryczkę chili (tym razem suszoną)
  • opakowanie kiełków na patelnię, około 200 g (kiełki soczewicy, fasolki mung i ciecierzycy, najlepiej wyhodować samemu)
  • około 150 gramów miękkiego sera pleśniowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, świeży pieprz oraz gałka muszkatołowa (koniecznie)
Do tego zrobiła kruche ciasto z:
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 200 g masła
  • 3 łyżek śmietany 12%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Gospodyni przed upieczeniem wszystko polała sosem z:

  • 1 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżek śmietany 18 %
  • odrobiny soli i pieprzu
  • pęczku natki

Tak było naprawdę…

Z podanych na ciasto składników zagniatamy ciasto, pamiętając, że ciasta kruchego nie należy zagniatać zbyt długo. Następnie schładzamy je w lodówce przez około 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i wkładamy do nasmarowanej i posypanej bułką tartą okrągłej blaszki lub naczynia do tarty tak aby brzegi wystawały powyżej formy. Można też ciasto wylepić palcami.  Ciasto przed pieczeniem nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

W czasie kiedy ciasto się  piecze przygotowujemy farsz.

Na patelnie z łyżką rozgrzanej oliwy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy je do momentu zeszklenia. Po chwili dodajemy papryczkę chili. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy umyte kurki (kurki wrzucamy do wrzącej wody na chwilę i odcedzamy) wraz z łyżką masła. Smażymy jeszcze około 10 minut. Podczas smażenia dodajemy masło. Sos doprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem (całkiem sporo) oraz gałką muszkatołową. Kurki teraz chwilę poczekają…

W tym czasie kiełki wrzucamy na patelnię, na rozgrzaną oliwę z oliwek (łyżka). Smażymy około 3-5 minut.

Na podpieczone ciasto nakładamy kurki z cebulką (etc.), potem kiełki oraz kawałki sera pleśniowego mniej więcej równomiernie rozłożone po tarcie.

Połączonymi w misce  lub większym kubku składnikami na sos polewamy (równomiernie rozprowadzając) tartę. Całość pieczemy w piekarniku kolejne 20 minut. I gotowe. Możemy podawać…

Zdrowe, smaczne i doskonałe na sezon kurkowy danie podbije Wasze podniebienia. Tego  jestem pewna.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Gdy nie ma w domu dzieci…

Photo by Iza