• twardy żółty ser (np. gouda lub edamski itp.) – około 100 g na osobę
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • jak ktoś lubi ostro to papryka (oczywiście ostra)
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowybędzie znakomity)

Ser kroimy w grube plastry. Jajka roztrzepujemy na płaskim choć głębszym talerzyku  z papryką, jeżeli ktoś reflektuje, a na dwóch innych przygotowujemy mąkę i bułkę tartą. Każdy kawałek sera osobno obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej, i tak trzy razy. Najważniejsze jest aby panierka była dość gruba, aby ser podczas smażenia na tłuszczu nam nie wyciekł. Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i smażymy ser na małym ogniu, tak żeby panierka nie przypiekła się za bardzo, a ser żeby był w środku płynny.

Smażeny syr najlepiej smakuje z frytkami (najlepiej oczywiście domowe) i surówką (np. z marchwi z chrzanem).
Moja rada: przed smażeniem dobrze jest panierowany ser włożyć na 2-3 godziny do zamrażarki, wtedy mamy pewność że ser nie zacznie nam zbyt szybko wyciekać, bo to że troszkę będzie jest nieuniknione :-)
Photo by Lidka
Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Moja Praga