Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklankimleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwej wanilii)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
Dodatki:
  • powidła śliwkowe
  • bita śmietana (najlepiej własnej roboty)
Polewa czekoladowa:
  • 1/6 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Niezwykle popularny w Czechach stał się ostatnimi czasy ten deser. W stolicy można zjeść go prawie wszędzie. A robi się go niezwykle prosto i podobnie do naszych naleśników. Ucieramy jajko z mlekiem (najlepiej mikserem). Dodajemy szczyptę sól, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Na rozgrzanej patelni (można ją nieco natłuścić) smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podajemy złożene w kopertę posmarowane cienko powidłami śliwkowymi (nasz ulubiony przepis już niedługo). Przed podaniem polewamy je czekoladą, którą robi się następująco:

W garnuszku umieszczonym na kuchence mieszamy wszystkie składniki polewy i gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cały czas mieszamy. Gdy już będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia, pozwalamy jej nieco przestygnąć co jakiś czas mieszając.

Każdy naleśnik polewamy suto polewą i dekorujemy bitą śmietaną. Mile widziane owoce sezonowe…

Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania Przy Stole: Moja Praga… 

Photo by Lidka