• 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ¼ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misce mieszamy jajka, mleko, maślankę, miód i ekstrakt z wanilii. Obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól dodajemy od mokrych składników i mieszamy, aby wszystko się połączyło (masa może mieć grudki).
Nieprzywierającą patelnię rozgrzamy na średnim ogniu (jeśli nie mamy odpowiedniej patelni do smażenia bez tłuszczu, placuszki można tez smażyć na maśle). Placki nakładamy na patelnię najlepiej łyżką wazową (ok 1/2 łyżki). Smażymy na średnim ogniu do czasu aż się zrumienią i łatwo będą odstawały od patelni, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do czasu, aż nabiorą złotego koloru.
Pancakes podajemy ciepłe z syropem klonowym, miodem lub ulubionym sosem np. owocowym lub „naszym” czekoladowym. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Śniadanie u Kamila

Photo by Kamil