• około 6 podłużnych pomidorów (z nich sałatka jest najlepsza)
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki miodu
  • około 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Z umytych pomidorów usuwamy stwardniałe włókna. Tym razem nie musimy ich obierać, wystarczy przekroić każdy na cztery części. Układamy je w naczyniu do zapiekania (najlepiej w takim, w którym je potem podamy) po czym posypujemy solą morską i  zalewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzane do 150 stopni piekarnika na około 20 minut.  W tym czasie możemy przygotować sos. oliwki, czosnek i natkę drobno siekamy. Zalewamy łyżką oliwy (około) i dodajemy ocet oraz miód. Dodajemy odrobinkę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Po wyjęciu z pieca, pomidory zalewamy naszym sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego, bo będzie!

Photo by Iza