Łosoś lubi cukinię a cukinia lubi łososia. Oboje lubują się w koperku. Taki miłosny krąg… Dla lubujących się w makarony niezwykle prosty i wdzięczny przepis na jeden z nich. Obiecujemy, czasu nie zabiera a pomysł na obiad gotowy ! Poza tym koniecznie korzystajmy z ostatnich podrygów bazarowego szaleństwa (ALE BAZAR!).

  • 250 g makaronu razowego typu farfalle
  • około 300 g świeżego łososia (filet)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ziarna kolendry (1/4 łyżeczki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (najkrótszy podany czas).
Na suchej patelni prażymy ziarna kolendry przez około 3 minuty. Na tę samą patelnię wlewamy oliwę. Po chwili dodajemy poszatkowaną drobno szalotkę i czosnek. Smażymy na złoto. Dodajemy odrobinę soli. Teraz czas na cukinię. Wcześniej myjemy ją i obieramy a także pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w niewielką kostkę, około 0.5 cm. Dorzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę soli.
Umytego łososia oczyszczamy i  dość drobno kroimy (podobna wielkość do cukinii) i dodajemy do warzyw na patelnię. Dodajemy znów odrobinę soli. Smażymy przez około 4 minuty. Teraz dodajemy pieprz i gałkę oraz, z limonki oraz drobno posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji). Smażymy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy ogień. Do małej miseczki odkładamy dwie łyżki potrawy i mieszamy ją dokładnie ze śmietaną i jogurtem. Dolewamy z powrotem na patelnię i dokładnie mieszamy z pozostałą jej zawartością. Po połączeniu z makaronem potrawa jest gotowa.
Tajemnicą tego prostego dania jest to aby użyć mniej więcej tyle samo łososia co cukinii. I nie należy żałować koperku ! Smacznego!
Photo by Iza