Namówiona przez bratową spróbowałam… Rzeczywiście pycha. Jest to zupełnie inny krem z pomidorów od tych, które do tej pory robiłam. Ma bardzo intrygujący, słodkawy smak.

A wierzcie mi lub nie a pomidory na zupę można jeszcze kupić na bazarku obok mnie. Zapraszam…

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego (TUTAJ)
  •  1 kg pomidorów na zupę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 sztuk pomidorów suszonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (może być oliwa z pomidorów suszonych ale wtedy dodajemy tylko 4 pomidory suszone do dania)
  • garść liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory kroimy na połówki i rozkładamy w naczyniu do zapiekania. Czosnek kroimy i posypujemy nim pomidory nieco dociskając je do środka pomidorów.Teraz całość posypujemy cukrem pudrem, rozkładamy pomidory suszone i dodajemy nieco soli i pieprzu. Polewamy oliwą z oliwek (lub oliwą z pomidorów, zmniejszając w tym wypadku ilość pomidorów suszonych) i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu usuwamy skórki, dodajemy bazylię i miksujemy pomidory z bulionem. Zupę podajemy z łyżeczką śmietany i grzankami.

Bez bulionu nasze danie będzie wsaniałym sosem do innych potraw. Smacznego!

photo by Iza