• 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 30 g roztopionego masła, schłodzonego
  • 300 ml mleka

Do miski wlewamy jajka, mleko i roztopione masło. Dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystko mieszamy do uzyskanie gładkiej masy. Odstawiamy na 20 minut. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy 2- 3 łyżki mąki.
Nieprzywierającą patelnię rozgrzamy na średnim ogniu (jeśli nie mamy odpowiedniej patelni do smażenia bez tłuszczu, placuszki można tez smażyć na maśle). Placki nakładamy na patelie najlepiej łyżką wazową (ok 1/2 łyżki). Smażymy na średnim ogniu do czasu aż się zrumienią i łatwo będą odstawały od patelni, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do czasu, aż nabiorą złotego koloru.
Pancakes podajemy ciepłe z syropem klonowym, miodem lub ulubionym sosem np. pomarańczowym lub czekoladowym. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Śniadanie u Kamila

Photo by Kamil