(Na cztery osoby)

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 1 szklanka wody
zalewa do ryżu
  • 1/3 szklanki octu ryżowego (Mitsukan)
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
Ryż myjemy i gotujemy zalany szklanką wody. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy zalewę do ryżu. Ocet łączymy z cukrem i solą i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ugotowany ryż i delikatnie mieszamy starając się nie zniszczyć ziaren. Tak zrobiliśmy sushi, czyli zakwaszony ryż. Zostawiamy go do ostygnięcia. Aby przyspieszyć proces można wachlować (japońskie wachlarze mile widziane).
Teraz możemy robić MAKI, nigiri i co nam tylko przyjdzie do glowy. Smacznego i miłego zwijania!
Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Razem Sushi.

Photo by Cezary Piwowarski