• RYŻ DO SUSHI
  • płatki wodorostów nori (około 4 sztuk)
  • łyżka chrzanu wasabi
  • łyżka prażonego sezamu
  • około 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 1 dojrzałe awokado
  • ewentualnie majonez

sos do sushi

  • pół szklanki dobrego sosu sojowego
  • ćwierć szklanki octu ryżowego
  • łyżka oleju sezamowego
dodatek
  • imbir marynowany

Przede wszystkim będziemy potrzebować matę bambusową do zwijania.

Gdy ryż jest już ugotowany możemy brać się  do roboty. Na macie bambusowej układamy nori tak aby linie układały nam się zgodnie ze sposobem jakim będziemy potem maki kroić. Układamy je lśniącą stroną na zewnątrz. Na nori nakładamy linię wasabi a następnie niewielką garść ryżu i rozkładamy na płacie zostawiając około 2 cm pustej przestrzeni na górze. Gdyby nie chciał odlepić się od ręki możemy użyć nieco ciepłej wody ale nie za dużo. Ryż posypujemy prażonym na suchej patelni sezamem. Łososia pokrojonego w plasterki i pałeczki awokado układamy na 1/3 wysokości (patrząc od dołu). Możemy też dodać nieco majonezu. Teraz zwijamy maki tak aby zawinąć produkty w ryż i aby powstał zwarty rulon. Przed zawinięciem brzeg maków smarujemy wodą. Zostawiamy je na 5 minut a potem kroimy na 6, 8 krążków. Podajemy niezwłocznie z przygotowanym wcześniej sosem, wasabi i imbirem marynowanym.

Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Razem Sushi.

Photo by Cezary Piwowarski