• 500 g dyni
  • 250 g grzybów ( my użyłyśmy borowików)
  • 1 cebula
  • 1/5 szklanki białego półwytrawnego wina
  • mała garść pestek dyni
  • przyprawy: sól, świeży lub ziołowy pieprz, gałkia muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • jak jesteśmy szczęśliwymi posiadania świeżego tymianku to też troszkę i oczywiście natka pietruszki
  • około 400 g makaronu

Cebulę drobno siekamy, dynię obieramy ze skóry i kroimy w około  centymetrową kostkę. Grzyby myjemy, suszymy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy cebulę i szklimy, następnie dodajemy dynię i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez kolejnych 5 minut. Całość przyprawiamy przyprawami i suszonymi ziołami, podlewamy winem i dusimy na malutkim ogniu do wchłonięcia płynu.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu i wszystko razem mieszamy.Podajemy posypamy świeżymi ziołami i podprażonymi pestkami dyni.
Smacznego

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Podziękujmy Halloween za dynię
Photo by Iza