• około 800 g dyni
  • około 200 g winogron (najlepiej bezpestkowych)
  • około 200 g ulubionej sałaty (my dałyśmy mieszankę)
  • 125 g sera koziego
  • garść posiekanych włoskich orzechów lub inny chrupiący składnik np. pestki słonecznika
  • łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • sos do pieczenia dyni: kilka łyżek oliwy, po szczypcie: sóli, pieprzu czarnego, mielonyego kminu rzymskiego, mielonej kolendry
  • oliwa z oliwek

Dynię obieramy ze skóry i kroimy na dość grube plastry. W miseczce  ze składników na sos robimy sos i obtaczamy w nim plastry dyni. Tak przygotowana dynię układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym na około 180 C przez 30 min, aż będzie miękka i rumiana.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy winogrona i dodajemy łyżkę miodu. Winogrona chwilę smażymy aż miód połączy się z oliwą, następnie podlewamy octem balsamicznym, mieszamy i odstawiamy.  Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy lub pestki.
Upieczoną i ostudzoną dynię, kroimy na kawałki, wrzucam na sałatę, dorzucamy orzechy, ser pokrojony w kostkę i winogrona wraz z sosem. Mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i gotowe.
Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Podziękujmy Halloween za dynię
Photo by Iza