spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
  • łyżka migdałów
  • około 100  g stopionego masła
  • łyżka brązowego cukru
  • malutka szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu

pokrycie:

  • około 550 g twarogu
  • około 450 g pure z dyni (TU jest przepis)
  • szklanka cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 7 średnich jajek
  • około 100 g masła
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki mąki
  • 2 solidne łyżki kaszy manny
  • garść orzechów włoskich lub laskowych

Prostokątną, dużą blaszkę wysmarowujemy masłem, wysypujemy mąką lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia (ta zrobiłyśmy) Ciastka miksujemy z migdałami, roztopionym masłem oraz brązowym cukrem, solą i cynamonem . Niezbyt trzymającą się kupy masą wykładamy tortownicę i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Piekarnik nastawiamy na około 180 stopni i w już nagrzanym podpiekamy spód przez około 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu chwilę przestygnąć.

Ser i dynię ugniotłam widelcem. Najpierw miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg i dynię a następnie cukier waniliowy, miękkie masło, skórkę i sok z cytryny, mąkę i kaszę oraz łyżeczkę przyprawy do pierników. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką

Wykładamy masę na podpieczony spód.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Podziękujmy Halloween za dynię
Photo by Iza