• 5 średnich jajek
  • łyżeczka (płaska) cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka granulowanego bulionu dashi
  • olej do smażenia

Jajka rozbijamy w misce i mieszamy z pozostałymi składnikami na idealnie gładką masę. Na kwadratowej patelni  (ewentualnie blaszce) rozgrzewamy olej. Tamago smaży się zawsze na kwadratowej patelni!

Na rozgrzany olej wylewamy cienką warstwę naszej mikstury. Gdy się usmaży rolujemy ją i zostawiamy na patelni. Wlewamy kolejną warstwę na pozostałe na patelni miejsce tak aby dotykało do usmażonego rulonu. Gdy i ta warstwa się usmaży nawijamy świeżą warstwę na gotowy rulon. I znów, wlewamy na pozostałe miejsce i dolewamy ciasta. Proces powtarzamy aż zużyjemy całość. Zawijając rulon pamiętajmy aby go mocno docisnąć. Po usmażeniu zawijamy go w bambusową matę i nadajemy mu kształt prostopadłościanu.

Tamago podajemy w makach lub krojąc w plastry i układając na ryżu robimy z niego nigiri.

Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Razem sushi.

Photo by Adam Bondarowicz