na 1-2 osoby

  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 3  suszone pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeży pieprz do smaku

Na suchej patelni przez chwilę podpiekamy pestki dyni. Uważamy aby ich nie spalić, to zabiłoby smak jajecznicy. Gdy pestki lekko sie podprażą dodajemy masło, pokrojone suszone pomidory, jajka i szczyptę soli. Smażymy na małym ogniu, delikatnie przesuwając jajka drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia jajecznicy dodajemy bardzo drobno posiekaną bazylię, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętajmy,że wg dr Mularczyka warto zachować płynność żółtka, to sprawia, że jajka są dużo bardziej odżywcze i zdrowe.
Świeżą bazylię można zastąpić suszoną, smakowała będzie równie wyśmienicie, natomiast będzie wyglądać mniej okazale.
Podajemy na ciepłym talerzu ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Śniadanie u Kamila

Photo by Kamil