• ok 1,5 kg puree dyni (TU jest przepis)
  • dwie marchewki
  • dwie cebule
  • kawałek imbiru
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, chilli

oraz do dekoracji:

  • trzy cebule pokrojone w piorka i zeszklone,
  • olej z pestek dyni, opcjonalnie kwaśna śmietana, jogurt naturalny lub podprażone pestki dyni

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Kiwedy warzywa lekko sie podsmażą zalewamy je około 1 l wody, przyprawiamy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy puree z dyni, zagotowujemy i całość miksujemy blenderem na gładką masę. Po zblendowaniu całości możemy dopiero ocenić gęstośc zupy i ewentualnie można ją lekko rozcieńczyć gotowaną wodą. Na sam koniec doprawiamy do smaku. :)

My proponujemy podać ją z piorkami cebuli i olejem z pestek dyni, ale możecie dodać do niej łyżeczkę kwaśnej śmietany, jogurt naturalnym.

Smacznego
Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Podziękujmy Halloween za dynię
Photo by Iza