• 3-4 ziemniaki
  • 400 g ziaren kukurydzy (może być z puszki lub mrożona)
  • 1 l bulionu warzywnego (TUTAJ)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma dla ładniejszego koloru ;)
  • natka pietruszki do dekoracji
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, seler naciowy, czosnek i ziemniaki. Po podsmażeniu dodajemy bulion i kukurydzę (jeżeli jest mrożona). Gotujemy do momentu gdy ziemniaki będą miękkie (około 10-15 min.). Jeżeli kukurydza była mrożona, część z niej odławiamy z zupy, a jeżeli z puszki to dodajemy w tym momencie 3/4 ilości zostawiając trochę do dekoracji. Zupę miksujemy. Po zblendowaniu doprawiamy  ją i dosypujemy kurkumę. Na końcu dodajemy odłożoną kukurydzę.
Zupę podajemy posypaną zieleniną. Natka pietruszki mile widziana…
Smacznego!

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream