• 1,5 szklanki puree z dyni (zrobić je należyTAK)
  • 2  jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
Mokre i suche składniki mieszamy oddzielnie. W jednej znajdą się więc puree dyniowe, jajka, olej i jogurt a w drugiej mąka, cukier, proszek, soda wiórki i przyprawy. W obu miskach mieszamy składniki. Następnie łączymy ze sobą zawartości obu misek. Nie musi być idealnie, ponieważ muffiny miesza się dość nonszalancko. Napełniamy ciastem papilotki (do około 3/4 wysokości)  umieszczone w formach do muffinów i możemy piec. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy muffiny przez około 20 minut. Studzimy na kratce i gotowe…
Smacznego!
Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream.
Photo by Iza