• mieszanka różnych sałat (polecamy dodać do sałaty liście bazylii)
  • awokado
  • pomidor
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 6 plasterków bekonu (wersja bez też jest cudowna)
  • filet z kurczaka

Sos:

  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie pokruszonego sera Roquefort
  • sól, pieprz

Sałata ta charakteryzuje się tym, że składniki nie mieszane są ze sobą, ale układane w formie kolorowych pasków obok siebie. Dzięki temu na stole prezentuje się bardzo okazale!
Umyte i osuszone liście sałaty, rwiemy i układamy na dośc dużym płaskim talerzu. Bekon smażymy na rumiano z obu stron, aż będzie chrupiący, studzimy na papierze a następnie kruszymy. Kurczaka gotujemy lub pieczemy w folii a po wystygnięciu kroimy na kawałki. Jajka siekamy, awokodo i pomidory kroimy w dośc dużą kostkę
Na sałacie układamy obok siebie awokado, bekon, kurczaka, pomidora i jajka.

Ze składników na sos robimy… (uwaga)… sos. My do tego celu użyłyśmy blendera i powstał z tego aksamitny serowy dressing. Podajemy go osobno lub polewamy nim po sałatce.

Dla miłośników „Sex and the city” – to ulubiona sałatka naszych bohaterek.

Smacznego!

Photo by Iza

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream