• 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • 1 jajko

Farsz

  • około kg jabłek obranych i pokrojonych na półtalarki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Ze składników na ciasto przygotowujemy kruche ciasto, nie przesadzając z ugniataniem, Ma być gładkie ale robimy to dość szybko. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki.

W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy, kroimy na ćwierć talarki i mieszamy z cukrem, cynamonem a na końcu skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki okrągłej formy. Ciasto nakłuwamy wykałaczką i układamy na nim farsz z jabłek. Resztę ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka, boki ciasta w miarę możliwości dokładnie sklejamy a ciasto nakłuwamy wykałaczką.
Ciasto dla połysku smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarnik rozgrzewanym  do 190°C.
Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream

Photo by Lidka