• około 550 g mąki pszennej typ 450
  • około 250 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli

sezamowa posypka

  • 2 łyżki mleka
  •  sezam do posypania

Mleko delikatnie podgrzewamy  i mieszamy  z drożdżami cukrem i miodem. odstawiamy na 15 minut i dajemy wyrosnąć.
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól, wlewamy nasz zaczyn (mleko z drożdżami), dodajemy masło  i zaczynamy wyrabianie ciasta. Ma być ono gładkie i elastyczne więc to musi potrwać. Ręcznie wyrabiamy ciasto przez około 20 minut, mikserem  10.
Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu . Potrwa to około 2 godziny. W trakcie wyrastania możemy je dwa razy przełożyć, spłaszczyć i złożyć na pół.
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy ładne, okrągłe bułeczki i układamy je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Dajmy im kolejną godzinę aby wyrosły. Gdy już to się stanie każdą z bułeczek smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy je przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy np. HAMBURGERAMI DROBIOWYMI

Photo by Kamil/magazynwrazen.pl

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream