• sałata rzymaka
  • pierś kurczaka (oryginalna jest z kurczakiem, a my  tym razem zrobiłysmy z łososiem)
  • kilka grzanek z bagietki przygotowanych na masełku
  • 3 łyżki plasterków parmezanu

Sos:

  • 2 żółtka
  • około 1 szk. olej (tyle ile sie wkręci do żółtek aby powstał majonez)
  • łyżka musztardy dijońskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Żółtka ucieramy z olejem aż sos stanie się majonezowy. Do sosu dodajemy musztardę, zmiażdżony czosnek, bardzo brobno posiekane anchois, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
Pierś z kurczaka przyprawiamy (w naszym przypadku łososia) a nastepnie grilujemy bądź smażymy.

Bagietkę kroimy, smarujemy masełkiem i smażymy na patelni do zrumienienia.

Sałatę rzymską rwiemy na dośc grube kawałki i mieszamy z sosem. Na sałacie układamy kurczaka (łososia) pokrojonego w paski, grzanki (przekrojone na pół) i całość obsypujemy parmezanem.
Sałata bardzo dobrze prezentuje sie na wspólnym półmisku, ale też serwowana na indywidualnych talerzach. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana.

Smacznego!

Zapraszamy do lektury Spotkania przy stole: Urodziny Franka – American Dream

Photo by Iza