To przedziwne pieczywo naszym zdaniem cudownie sprawdzi się jako dodatek do potraw na wigilijnym stole. Pachnie nieziemsko, wygląda uroczo i smakuje naprawdę świątecznie. Do zrobienia tego chlebka – „nie-chlebka” potrzebujemy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 4 płaskie łyżki kawy zbożowej
  • garść rodzynek
  • garść orzechów
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz rodzynek i orzechów) mieszamy na gładką masę. Najlepiej mikserem przez około 5 minut. Dodajemy bakalie i mieszamy jeszcze pół minuty. Do keksówki, albo innej formy (ja użyłam okrągłej silikonowej) wlewamy (wkładamy) ciasto i umieszcamy je w ciepłym piekarniku (około 60 stopni) na około 15-20 minut, aż urośnie. Następnie podkręcamy temperaturę do 180 i pieczemy chlebek przez około 35-40 minut. Po upieczeniu pozwalamy mu chwilę ostygnąć i jest gotowy do podania. Smakuje cudownie z masłem ale też polecamy  go do KONFITURY WIGILIJNEJ.
Smacznego i Wesołych Świąt!

Photo by Iza