Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanki wody
  • jajko
  • sól

Farsz:

  • ok 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeży pieprz, majeranek

Składniki na ciasto wyrabiamy, aż stanie się sprężyste i elastyczne, w razie konieczości dodajemy więcej mąki. Ciasto nie może być zbyt miękkie.
Przygotowujemy nadzienie: mięso dokładnie mieszamy ze startą na drobnej tarce cebulą, czosnkiem, przyprawami.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienkie placeki i wykrawamy krążki niedużą szklanką (my wykrawałyśmy kieliszkiem do wina, ma on odpowiednią średnicę).
Nadzienie nakładamy po jednej małej łyżeczce (np. do kawy), brzegi dokładnie zlepiamy, a końce łączymy ze sobą.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut od wypłynięcia.
Podawajemy gorące ze śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i odrobiną octu  i rosolnikiem. Są delikatne i naprawdę pyszne. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Pielmieni, rosolnik i doborowe towarzystwo

Foto by Milo