Oto przepis na świąteczne pierniczki – nieprzesadnie cienkie , kruche i pachnące świętami. Łatwy, smakowity i sprawdzony. Potrzebujemy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki śmietany
  • jedno żółtko
  • 3 łyżki kakao
  • połowa opakowania przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Zabieramy się do zagniatania ciasta na nasze pierniczki pamiętając, że margaryna powinna mieć temperaturę pokojową.Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera, ale też może być ręcznie. Ugniatamy je nieprzesadnie długo i w razie potrzeby dosypujemy mąki. Po zagnieceniu wstawiamy je do lodówki na około pół godziny.

Kiedy ciasto jest mocno schłodzone, odkrawamy małe porcje i rozwałkowujemy je na cienkie plastry. Foremkami wycinamy wzorki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez około 7-8 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wyjmujemy je wówczas z piekarnika i studzimy na kratce.
Pierniczki można spokojnie przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku nawet kilka tygodni. Można je również udekorować lukrem albo polewą podczas wspólnej pracy z dziećmi, przyjaciółmi i rodziną. Bez dodatków smakują równie pysznie.

Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!

Photo by Iza