• 1/2 kg porcji rosołowej (mięso, jeśli wybierzemy kurczaka, wywar będzie delikatny)
  • 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, cebula lub kawałek kapusty
  • przyprawy:  listek laurowy, ziele angielskie, koperek, sól i świeży pieprz
  • 5 ogórków kiszonych

Mięso zalewamy zimną wodą a po zagotowaniu dodajemy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1,5 godziny. W międzyczasie ogórki  zcieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do zupy i jeszcze chwilę gotujemy. Przecedzamy zupę przez sitko. Podawajemy jako czysty rosolnik do pielemieni z gałązką koperku.
W przypadku gdy dodamy ziemniaki i zostawimy włoszczyznę otrzymamy zupę rosolnik, naszą ojczystą ogórkową… Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Pielmieni, rosolnik i doborowe towarzystwo

Foto by Milo