To wariacja na temat naszego chleba z ziarnami. Ulubiona wersja moich dzieci, z żurawiną i sezamem.Dziś upieczony, dziś pewnie będzie zjedzony. Nie da się nie zjeść, no nie da…

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • pół szklanka pestek dyni
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrębów
  • 1,5 szklanki ziaren sezamu
  • 5 łyżek żurawiny
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • zakwas + 7 szklanek ciepłej wody

Suche produkty wsypujemy do dużego naczynia, dodajemy wodę, zakwas i dokładnie mieszany. Tak przygotowane ciasto musi stać godzinę w ciepłym miejscu. Po godzinie odkładamy 3/4 szklanki zakwasu (będzie nam służył do przygotowania następnego chleba) i wkładamy chleb do blaszek wysmarowanych dość obficie olejem. Ciasto w blaszkach musi stać od 7 do 12 godzin w temperaturze pokojowej. Z mojego doświadczenia wynika, że 9 godzin jest idealnie ale oczywiście wiele zależy od temperatury.
Chleb pieczemy 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni. ( W moim, z termoobiegiem wystarczy 1h i 25 minut)
Chleb jest niezwykle prosty  w przygotowaniu i nieopisanie smaczny. Jedyny problem to zakwas, można go dostać albo zrobić: PRZEPIS NA ZAKWAS

Photo by Iza