• około 500 g fileta łososia
  • około 450 g różyczek brokuła
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • około 100 ml tartego chrzanu
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuły gotujemy 5-10 minut na parze i przerzucamy do naczynie w którym całe danie będziemy piec bo nasz posiłek będzie jednogarnkowy, co nie znaczy, mniej elegancki.  Łososia kroimy na steki i przekładamy do naczynia do zapiekania. W misce mieszamy jogurt z jajkami, chrzanem, przyprawami oraz posiekanym koperkiem. Powstałym sosem smarujemy steki z łososia.
Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze 190 stopni C przez 15-20 minut. Danie można podawac z gotowanymi ziemniakami, ryżem lyb też tylko z zieloną sałatą. My podałyśmy z  sałatką ziemniaczaną z sosem cytrynowym . Dobrze, że tak zrobiłyśmy bo było niezwykle pysznie :-)

SMACZNEGO!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Jingle eggs, czyli dlaczego dzwonią nam jajka…
Photo by Magazyn Wrażeń