• około 1 kg  ziemniaków ugotowanych na parze
  • 1 cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 120 ml oliwy
  • 3-4 szalotki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, świeży pieprz

Ugotowane ziemniaki lekko studzimy, a nastepnie kroimy w centymetrowe plastry. Cytrynę szorujemy pod gorąca wodą, ścieramy z niej skórkę, a następne z połowy wyciskamy sok.
Mieszamy skórkę z cytryny z sokiem, musztardą, oliwą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany szczypiorek, doprawiamy obficie solą oraz pieprzem.
Sałatka idealnie sprawdza się do dań mięsnych, ryb oraz dań wegetariańskich; a wprost wymarzona bo można ją przygotować wczesniej na ciepłe letnie dni do dań z grilla. Dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.

Smacznego.

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Jingle eggs, czyli dlaczego dzwonią nam jajka…
Photo by Magazyn Wrażeń