Ciasto:

  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • szklanka mąki krupczatki
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka mielonych orzechów włoskich
pokrycie:
Żółtka ucieramy z cukrem na krem. Powoli dodajemy, porcjami, miękkie masło a następnie, powoli, ciągle ucierając mąkę. Na koniec dodajemy orzechy i wyrabiamy gładkie ciasto. Na wysmarowaną blaszkę lub formę ceramiczną ( wymiary około 20×28) wysmarowaną masłem i wysypaną mąką wykładamy ciasto zostawiając wysokie boki.
Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier delikatnie mieszając. Na powierzchni ciasta układamy pianę z białek i kawałki orzechów. mazurek pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut. Uważajmy aby nam się za bardzo nie zbrązowił.
Ciasto dekorujemy, np. sosem czekoladowym.
Mazurki można przygotowywać nawet na tydzień przed podaniem. Jak trochę poleżą będą kruche i takie jak mazurki być powinny…
Smacznego!
Zapraszamy do lektury Spotkanie przy stole: Jingle eggs, czyli dlaczego dzwonią nam jajka…
Photo by Iza